Nosferatu

Vrijwel de eerste horror film die ooit is gemaakt. Nosferatu stamt uit 1922 en is gemaakt door F.W Murnau. De eerste echte horror film die mensen de schrik op het lijf joeg ten tijden van het bekijken van een gruwel van een film in de beste zin van het woord. Wat begon als een film, werd een culticoon voor het karakter wat later in de film werd omgedoopt tot Dracula.

Nou, het werd niet omgedoopt. Een beetje fantasy kenners weten dat Dracula een Nosferatu is. Een vampier van de Nosferatu stamboom dus. Verwilderde wezens, die nog maar een klein restje menselijkheid hebben, om overdag de vorm aan te nemen van een knappe man of vrouw.

Hieruit heeft Bram Stoker zijn kennis gefilterd tijdens het schrijven van zijn roman, wat meerdere malen is verfilmd. Sommige goed en sommige zeer slecht. Nosferatu uit ’22 is een van die zeer goede films. Voor de standaard van vandaag stelt het niet veel voor maar toen was het dé film die je gezien moest hebben.

Wat mij betreft is de laatste goede film over het befaamde monster Dracula, die het leven en ondode leven verteld over graaf Vlad Dracul, of wel Vlad the Impaler, verfilmd door Francis Ford Coppola en stamt alweer uit 1992. Deze film heeft meerdere prijzen in de macht gesleept voor onder andere beste kostuums en heeft meer dan 215 miljoen USD van een 40 miljoen USD budget opgehaald, wat het een groot succes maakte. Dit is ook een van de eerste grote horror producties die zoveel prijzen in de macht heeft gesleept tot nu toe.

mts_blogging