Vijf bekende tapijten uit series en films

Ze zijn niet zo herkenbaar als snelle auto’s of sexy badpakken, maar er zijn tapijten die een onvergetelijke ‘rol’ speelden in bekende films en televisieseries. Kan je jezelf deze vijf award winnende vloerkleden uit de filmgeschiedenis nog herinneren?

5. Trainspotting

De film Trainspotting gaat over het leven van een groep jonge heroïneverslaafden in Schotland. Zoals bij de meeste drugsfilms wordt het door de drugs veranderde bewustzijn van de hoofdrolspelers weergegeven met special effects. Bij Trainspotting gebeurt dat onder andere door nare scènes waarin iemand via een extreem smerig toilet in een onderwaterwereld terecht komt en iemand die zijn schuld over het overlijden van zijn baby moet bekopen met een hallucinante scène waarin die baby langzaam over het plafond naar hem toe kruipt.

Veel aangenamer is de scène waarin Mark Renton na een tijdje nuchter te zijn geweest weer een shot zet en in diepe extase meters diep – zo lijkt het – in zijn rode vloerkleed wegzinkt. Dit is één van de simpelste en toch meest overtuigende illusies van deze heftige film.

4. Downton Abbey

In deze serie zie je de weldadige luxe van een landhuis in Engeland in het begin van de 20e eeuw. De meeste kleine en grote drama’s in deze geliefde kostuumdramaserie spelen zich af in de prachtige salons van Downton Abbey.

De vloer daarvan is natuurlijk niet bedekt met betaalbare sisal vloerkleden – net als de rest van het interieur is deze aangekleed met elegant geweven vloertapijten met prachtige bloemmotieven. In tegenstelling tot de meeste sets is dit iconische landhuis trouwens nog steeds te bezichtigen en nog steeds is de vloer bedekt met deze chique kleden.

3. The Shining

Deze doodenge film van Stanley Kubrick naar een verhaal van Stephen King draait om claustrofobie. Een gezin raakt een winter lang ingesneeuwd in een hotel in de bergen en hoe langer hun isolatie duurt, des te meer geesten en luchtspiegelingen zich laten zien.

Het rood-oranje-zwarte tapijt op de vloer van het Overlook Hotel heeft een herhalend zeshoekig patroon dat op zichzelf al bijna hallucinaties veroorzaakt en we krijgen het constant van dichtbij te zien als het jongetje van het gezin er overheen scheurt op zijn fietsje.

2. Game of Thrones

De epische fantasy-serie Game of Thrones had uitgebreide teams specialisten die de sets, wapens, middeleeuwse rekwisieten en kleding van de hoofdrolspelers ontwikkelden. Bekende ontwerpers maakten originele jurken en sieraden voor elegante edelvrouwen zoals Daenerys Targaryen en Margaery Tyrell, die het karakter en de rijkdom van deze spelers om de IJzeren Troon weergeven.

Maar niet elk karakter had hetzelfde budget voor zijn kostuum. Want wat droegen de norse soldaten van de Night’s Watch, die de enorme ijs muur in het Noorden van Westeros bewaakten? Zwarte tapijtjes van de IKEA! Niet alleen waren deze goedkope kunststof kleedjes makkelijk om te vormen tot een kostuum, ze waren ook warm. Niet overbodig, want de opnames voor de Night’s Watch vonden plaats in IJsland en konden urenlang doorgaan in weer en wind.

1. The Big Lebowski

Een echte cultfilm met bizarre situaties en dialogen, waarin de sympathieke stoner van middelbare leeftijd Jeff Lebowski centraal staat. Zijn rustige, doelloze leventje wordt onderbroken als zijn armzalige appartementje dankzij een persoonsverwisseling wordt binnengevallen door gangsters.

Die maken de fout om het oude tapijt in de woonkamer onder te plassen, waarna Lebowski alles op alles zet om een vergoeding voor zijn favoriete kleedje (‘it really tied the room together’) te krijgen. Deze moet je gezien hebben!

mts_blogging