Cloverfield, wel of niet een universum?

Uit hoeveel films bestaat Cloverfield nu? Is het een shared universe of zijn het allemaal afhankelijke films uit diverse universums die zich weer in het cloverfield universum afspelen?

De eerste film, Cloverfield uit 2008, was redelijk recht door zee. Een groep jongeren die alles filmde met een handycam door een gast genaamd HUD (toepasselijk) hebben een invasie van een beest dat uit de zee komt, waar Godzilla bij in de schoen past als sinterklaas cadeautje. Er wordt niet heel veel prijsgegeven over wat het beest nu eigenlijk is, en het wordt in de film Clover genoemd. De tweede film een paar jaar later (2016) heet “10 Cloverfield Lane” en heeft volgens de productie helemaal niks te maken met Cloverfield of het universum. Het is een kleine claustrofobische film, waar je redelijk weinig mee krijgt van wat er buiten gebeurt. Ik vertel expres weinig over de film zelf want het is een juweel van een suspense horror die je gezien moet hebben en je verraad al heel snel het plot van de film. Gedurende de hele film is er een aantal hints te zien van wat lijkt op een koppeling naar de andere film, zoals het werk van de hoofdrol spelers en de namen van de bedrijven op posters op de muren, t-shirts en tijdschriften. Nog steeds blijven ze weerleggen dat het een shared universe is.

Tot dit jaar (2018) de film The Cloverfield Paradox op Netflix verschijnt. Deze heeft een team van ruimtevaarders die op een ruimtestation lichtelijk de weg kwijt raken en een gat in een aantal dimensies scheurt. De hints van wat er allemaal in de vorige films gebeurt is in eens allemaal duidelijk en op het einde lijkt “the Paradox”wel een prequel te zijn van de vorige twee films, waar het lijkt of de eerste twee films tegelijkertijd ervaren worden door twee verschillende groepen mensen, maar het is nog steeds onduidelijk of het in dezelfde dimensie is. Maar ja. Er is niet voor niks een reden dat de laatste film “The Cloverfield Paradox” heet.

2018 ken niet één, maar twee toevoegingen in het universum. Uiteraard blijven ze ontkennen dat het weer “canon” is, maar we weten wel beter, want “Overlord” speelt zich af in het zelfde universum als de rest, mede door wat er in The Cloverfield Paradox is gebeurd.

mts_blogging