John Wick

Een redelijk recente film serie, maar eentje die flinke aanslag heeft gedaan op de huidige popcultuur. Maar waarom? Omdat je niet aan zijn hond moet komen. Helaas zijn er mensen geweest die daar niet heel erg veel waarde aan hechten. Dit resulteert in heel veel geweld, maar ook een trilogie, waarvan de laatste film nog in de maak is op het moment van schrijven.

Maar waar gaat John Wick over en waarom is deze serie zo populair?

John is een huurmoordenaar die een behoorlijk lange tijd voor de onderwereld heeft gewerkt, maar zijn pistolen aan de wilgen heeft gehangen. Uiteindelijk heeft hij een vrouw gevonden, maar voordat de serie begint heeft deze haar al verloren door een ongeluk. Als laatste wens van de vrouw heeft John een hond van haar gekregen, wat ook meteen dient als laatste herinnering. Vrijwel meteen vind deze hond de dood en John gaat op wraaktocht naar de moordenaars van zijn hond, wat uiteindelijk dezelfde personen waren waarvoor hij vroeger heeft gewerkt.

De oude generatie vreest wat er komen gaat en de jonge generatie heeft geen idee waar ze aan begonnen zijn. Dit geeft veel visueel geweld, stijlvolle vuurgevechten en ontsnappingen uit meer dan één benarde situatie. Zoals het een ware antiheld betaamd, weet John de tweede film te halen waarin hij wordt gedwongen een missie uit te voeren tegen zijn wil in. Het duurt niet lang voordat ook dit in het honderd loopt en uiteindelijk wordt hij gezocht door elke crimineel uit de stad, vanwege een prijs op zijn hoofd. Dit is waar het verhaal zich nu bevind. John is op de vlucht en hoe het verder gaat, zullen we naar alle waarschijnlijkheid zien in 2019.

Er zijn een aantal factoren die films als deze zo goed maken. Allereerst is er de ijskoude killer, die zijn werk niet meer wil uitvoeren en gewoon met rust gelaten wil worden. Dit maakt een slecht persoon in de ogen van de kijken een goodguy. Ten tweede een “lief” object wat de goodguy erg naar het hart ligt, zoals een overleden vrouw die een hond achterlaat om haar te herinneren. Ten derde de trigger. De domme grunts in een film, die de hele film in gang zetten en de leider van de grunts, die doodsangsten uitstaat om tegen de goodguy op te boksen, maar moet vanwege bescherming van eer. Deze film heeft het allemaal ingepakt in een visueel spektakel voor vuurgevechten die voor de verandering eens origineel zijn, om al niet te spreken over het algehele stijlvolle geweld wat de kijker voor zijn kiezen krijgt.

We kunnen dan ook wel zeggen dat dit een van de originelere series zijn die op het moment nog lopen en dat zegt heel wat als je de competitie aan durft met series als Star Wars.

mts_blogging