Bijzondere schoenen in films en verhalen

Schoenen beschermen onze voeten tegen de elementen, maar door de jaren heen zijn ze een verlengstuk van onze persoonlijkheid geworden. De geschiedenis van het dragen van schoenen gaat ver terug. Met de keuze voor onze schoenen drukken wij onze persoonlijkheid uit. We laten zien wie we zijn of waar we voor staan. Door naar iemands schoenen te kijken kun je iets leren over het karakter van die persoon. Kiest hij of zij voor comfort, voor stijl, voor verleiding? Is de persoon sportief? Als we met onze kinderen naar de voetbaltraining gaan dragen we andere schoenen dan wanneer we een sollicitatiegesprek moeten voeren. We passen de keuze van onze schoenen aan al naar gelang welke functie ze moeten vervullen of welke indruk we willen maken. De meeste van ons hebben dan ook meerdere paren aangeschaft om uit te kunnen kiezen. Dat wij geneigd zijn iemands persoonlijkheid te verbinden aan zijn schoenkeuze komt ook tot uitdrukking in het gezegde: Wie de schoen past, trekt hem aan. Wie zich herkent in datgene waar het over gaat, die mag zich aangesproken voelen.

Ook in films en verhalen wordt veel aandacht besteed aan de keuze voor de schoenen. De makers denken na over wat zij willen dat het karakter uit draagt. Hoe moet het personage door het publiek begrepen worden? Iedereen kent het glazen muiltje van Assepoester dat alleen haar past. Het bijzondere van Assepoester komt tot uitdrukking in het feit dat het unieke schoentje ook alleen om haar voetje goed valt. Niet alle speciale dames dragen betoverde schoentjes. Bijzondere hak schoenen voor dames zijn ook te zien in klassiekers als The Wizard of Oz en Breakfast at Tiffany’s. Voor vrouwen hoeft het niet te blijven bij verleidelijke muiltjes. In de film Barbarella zagen we stoere zilveren laarzen. De hoofdrolspeelster roept daardoor meteen heel andere associaties bij ons op. Het doet denken aan het liedje van Nancy Sinatra: These boots are made for walking. Laarzen zijn voor daadkrachtige mensen, hak schoentjes zijn voor aantrekkelijke vrouwen.

We zien in films niet alleen bijzondere damesschoenen, ook voor heren zijn bijzondere exemplaren te vinden. Meestal stoer, hip of extravagant of juist heel neutraal. De klassieke nette herenschoen, die juist heel weinig uitdrukt over het karakter van het personage en meer bedoelt is om zijn kundigheid en accuraatheid weer te geven. In Back to the Future zagen we schoenen die zich aanpasten aan de voet van Michael J. Fox. Forrest Gump had nooit zo kunnen rennen zonder zijn speciale ren schoenen. In talloze Western films is er een bijzondere rol weggelegd voor de laarzen van de cowboy. Ze worden nadrukkelijk in beeld gebracht als hij er zijn bierflesje mee opent of er een verstopt wapen uit tevoorschijn haalt.

mts_blogging