Het fenomeen Disney

Wie houdt er nu niet van de films van Disney? Sneeuwwitje, Dumbo en Junglebook zijn een paar van mijn favorieten, niet alleen om met de kids te kijken maar ook omdat het dieper gaat dan alleen de tekenfilms doen denken. Sterker nog, sommige zijn duisterder dan wat het lijkt, maar dat is een onderwerp voor een ander artikel. We gaan het hier hebben over Disney als bedrijf en hoe deze het voor elkaar hebben gekregen om een monopoly te bemachtigen in filmland.

Waar het begin vorige eeuw allemaal is begonnen met een tekenaar die meer wilde dan alleen leuke plaatjes, had Walt Disney meer plannen voor het toen nog opkomende video en televisie. Om te beginnen maakte het bedrijf kleine tekenfilms om voor een grote film in de bioscoop te draaien. Dit was zo’n succes dat het in de tweede wereld oorlog propaganda ging maken voor de oorlog. Donald Duck was dan meer het personage om als de furher te dienen en er werd op die manier veel spot met de Duitse tiran gedreven. Na de oorlog werd de focus steeds meer gelegd op grote films voor in bioscopen met het idee dat alles zo goed ging lopen als Sneeuwwitje. Dit was inderdaad het geval en als snel groeide het bedrijf van Walt uit tot een groot media concern. Eind jaren 80 hadden deze al kanalen, speciale shows en hele lange tekenfilmgeschiedenis met Goofy, Donald, Kwik Kwek en Kwak, Mickey en Minnie en vele andere vaste cast. Niet alleen getekende figuren kwam ten toneel, maar ook de kindsterren als Justin Timberlake, Miley Cyrus en Britney Spears kwamen van het Disney Nest. Op een of andere manier kregen deze sterren, op Timberlake na, het voor elkaar om ergens in hun carrière te ontsporen.

Goede tijden kwamen in 2009, toen de studio met muizenoren Marvel overkocht. Het succes van de Iron Man film is niet on opgevallen gebleven en de tweede film uit het universum is al door Disney uitgebracht. Het werd echter helemaal feest toen Disney voor 4 miljard Lucasfilm over kocht en prinses Leia Organa de meest recente prinses werd van Disney.

Aan beland in 2018 en Disney in de laatste fase van het overnemen van Fox, waar mee ze bijna monopoly hebben op de totale filmindustrie. Iedereen is Disney nu wel wat schuldig bij het maken van een film. Is het niet licentie gewijs, dan wel via Skywalker sound of ILM.

mts_blogging