A star is born

Eigenlijk kunnen we bij de film ‘A star is born’ beter spreken van een wedergeboorte. Deze film is namelijk al twee keer eerder in de bioscoop uitgebracht en we kunnen gerust zeggen dat het iedere keer weer opnieuw een succes was. De eerste keer verschijnt de Amerikaanse muziekfilm in 1937, onder de regie van William A. Wellman. Het gaat over de stevig drinkende Norman Maine, een beroemde filmster die een nieuw talent ontdekt, namelijk de zangeres Esther. Hij maakt haar beroemd en ze trouwen. Esther wordt uiteindelijk beroemder dan hij en zijn drankprobleem neemt ook steeds grotere vormen aan, zeker als hij minder populair wordt. Janet Gaynor en Fredric March zijn de hoofdrolspelers.

De remake of A Star is Born

In 1976 wordt de film nogmaals uitgebracht, dit keer onder regie van Frank Pierson en met Barbara Streisand en Kris Kristofferson in de hoofdrollen. Het verhaal is enigszins hetzelfde. John Norman Howard scoort voor de knappe Esther een platencontract terwijl zijn populariteit steeds meer afneemt. Het publiek sluit Esther met haar prachtige stem in hun armen, terwijl Norman afglijdt in een depressie.

De nieuwste en derde versie

In 2018 zijn Lady Gaga en Bradley Cooper aan de beurt, dit keer heten ze Ally en Jackson Maine. Ook hier groeit de liefde tussen die twee net zo hard als de carrière van Ally. Jackson helpt haar op weg en wordt wat betreft succes door haar ingehaald, omdat zijn alcohol en drugsverslaving steeds erger wordt. De mannelijke hoofdrolspeler Bradley Cooper is tevens de regisseur van de film.

Er zijn wel meer films waar een remake van is gemaakt en hier zitten zeker ook tal van kaskrakers tussen. Denk maar aan Flatliners, The Mummy, Planet of the Apes en Ocean’s Eleven. Toch blijft het knap dat je een bepaald verhaal iedere keer opnieuw kunt regisseren zonder de kijker te vervelen. Ook al steek je de film in een nieuw jasje, aangepast aan deze tijd, het verhaal blijft hetzelfde. Je zou het kunnen vergelijken met de ouderwetse appeltaart van oma of een moderne glutenvrije appel taart, het blijft in beide gevallen gewoon een taart.

Beroemde namen

Toch is hierbij een muziekfilm wel in het voordeel. In de remakes wordt er beide keren gebruik gemaakt van echte toppers als het gaat om de zang. Zowel Barbara Streisand als Lady Gaga zijn geen kleintjes op dat gebied. Deze namen trekken veel bezoekers, zeker als hun tegenspelers ook nog eens aantrekkelijke filmsterren zijn. Toch zijn dit geen vaste waarden om van een film een kaskraker te maken, er zijn genoeg films geweest met beroemde namen die toch een flop werden. Gelukkig heeft een A Star is Born hier geen last van. Waarschijnlijk komt dit mede door de passie waarmee het verhaal van de film gespeeld wordt.

Mocht je geen van de drie uitvoeringen nog gezien hebben, is het zeker de moeite waard om er één te proberen. Als je met de laatste begint, zal hij zeker je nieuwsgierigheid wekken naar de andere twee films. Geniet in een comfortabele bioscoop van de muziek, het verhaal en neem een zakdoekje mee.

mts_blogging