Moderne sprookjes

Bij sprookjes denk je meteen aan de gebroeders Grimm, of vertolkingen van verhalen uit dergelijke tijden. Niks is minder waar, want er zijn genoeg films tegenwoordig die zo goed zijn, dat men er de titel “modern sprookje” aan plakken, maar wat maakt nu een film tot een sprookje. Laten we dat eens gaan uitzoeken.

Er zijn een aantal genres, die zich meer dan andere genres lenen voor deze titel. Het zijn de fantasy, science fiction, ook wel SF, en horror, films die in dit artikel kans maken. SF en fantasy worden in veel gevallen al geschreven als sprookjes om het allemaal wat avontuurlijker te maken. Denk hierbij eens aan het Star Wars universum. Hier zitten alle onderdelen in die een sprookje maken. Een prinses, een prins, een soort van boze tovenaars en een climax met een overduidelijk plot. Dit maakt het niet minder leuk om te kijken, sterker nog, zelfs met de laatste aanwinsten in dit universum, blijft het een van mijn favorieten.

Nu is het niet heel voor de hand liggend om bijvoorbeeld The Conjuring als een sprookje te zien, maar daar zitten ook dezelfde ingrediënten in om dit een sprookje te noemen. De Rattenvanger van Hamelen had ook geen prinses of prins die ergens op uit is.

Een andere factor dat het tot een sprookje maakt is de “storytelling” van de producent. Deze kan een film maken of breken. Regisseur Guillermo del Toro is hier extreem goed in. De horror “mama” is een van zijn betere producties, maar ook de Hellboy franchise staat bij mij zeer hoog in mijn favorieten lijst als we het over storytelling hebben.

Het komt dus altijd neer op een aantal factoren, waarvan zoals we hierboven gezien hebben, grotendeels afhankelijk is van degene die hem regisseert.

mts_blogging