The Jazz Singer

De meest bekende commerciële geluidsfilm ooit was ‘The Jazz Singer’. Deze productie werd in de Verenigde Staten uitgebracht in het jaar 1927. Muziekdistributeur Warner Music was verantwoordelijk voor de realisatie van de film. Alan Crosland regisseerde de film.

Hoewel er eerder al verschillende films met geluid werden uitgebracht, was ‘The Jazz Singer’ één van de eerste langspeelfilms met gesynchroniseerde dialogen en zang. Dit betekent dat het geluid aan de film gekoppeld werd. Met de ‘Jazz Singer’ werd meteen het einde van het tijdperk van de stomme film ingeluid.

De opkomst van gesynchroniseerde geluid

In die tijd was gesynchroniseerd geluid bijzonder revolutionair. Eigenlijk kun je deze techniek een beetje vergelijken met de opkomst van telefoonhoesjes die je smartphone extra beschermen tijdens een bezoek aan een filmstudio. Smartphones en telefoonhoesjes gaan net zo hand in hand als films en gesynchroniseerd geluid.

Ondanks nieuwe opkomende technologieën was het echter niet zo makkelijk om met de eerste sound-on-disc systemen geluid en beeld perfect op elkaar af te stemmen. Heel vaak was ook de opnamekwaliteit niet zo goed en was het geluid niet sterk genoeg om alle publiek in het theater te bereiken.

Voor het maken van de film werd gebruik gemaakt van het sound-on-disc systeem Vitaphone. Dit systeem werd voor de eerste keer gebruikt door de grootse filmproducent aller tijden, Warner Bros. Entertainment, bij het realiseren van de film Don Juan in het jaar 1926.

Stel je vooral niet te veel voor van het geluid van deze eerste gesynchroniseerde langspeelfilm! Niet de hele film had gesynchroniseerd geluid. Echt gezang en dialogen komen maar in een paar minuten van de film voor. Daarnaast werd er nog steeds gebruik gemaakt van achtergrondmuziek en kaarten met tekst zoals bij de stomme film.

De hoofdrolspeler en het verhaal

De hoofdrol was weggelegd voor Asa Yoelson, een van oorsprong Litouwse zanger en acteur. In het Amerika van de jaren twintig liet hij zich Al Jolson noemen, of voor de vrienden Jolie. Voor hij de hoofdrol in ‘The Jazz Singer’ bemachtigde had hij op Broadway al verschillende successen geboekt.

In de Jazz Singer vertolkt Al Jolson de rol van Jakie Rabinowitz, een telg uit een Joodse familie. De jongeman is gepassioneerd door muziek en treedt in verschillende kroegen op. Als zijn strenggelovige vader, zelf een zanger in synagogen, hier achter komt en hem straft, besluit Jakie weg te lopen van huis. Hij bouwt onder de naam Jack Robin een succesvolle carrière uit als jazzartiest. Als zijn vader ernstig ziek wordt moet hij belangrijke keuzes maken.

mts_blogging