Een “shared universe”

Heel veel films en series hebben dit tegenwoordig. Wat heeft het voor nut, wat voor bedrijven wagen zich hieraan en waarom zou het gedaan worden? Al deze vragen worden in geur en kleur beantwoord, door als voorbeeld het Marvel en DC universum te gebruiken.

Laten we beginnen bij het begin. Marvel Comics is, zoals de naam al zegt een comic ofwel stripboeken uitgever. in 1939 heeft Martin Goodman het bedrijf opgezet in en de zeker wel bekendste medewerker van het bedrijf is Stan Lee. De uitstap naar film begon in de jaren 80, maar werd pas echt bekend toen de eerste Iron Man in 2008 in premiere ging in Sidney, Australie. Dit werd meteen een heel grote hit en heeft voor zowel John Favreau als Robert Downey Junior zeker geen windeieren gelegd. Robert, die die tijd nog een flinke deur had als drugs verslaafde, werd na de premiere als een van de beste acteurs van Holywood genoemd en nog vele films volgde met het karakter Tony Stark als Iron Man.

Nadat Marvel het light had gezien met Iron Man, was het al snel duidelijk dat er meer Marvel producties moesten komen. Hieruit is onder andere Captain America, Antman, Thor, Avengers, Black Panther, en Doctor Strange gekomen, met als middelpunt van de verhaallijnen The Avengers, waar alle karakters samenkomen om de aarde weer eens te redden van een vijand die individueel te sterk is.

Dit noemen ze een “Shared Universe” en is dus eigelijk een serie films, die keer op keer het verhaal proberen op te volgen van de vorige film, spelen allemaal in het zelfde universum en alle karakters die iets hebben gedaan in film A, reageren hier (waar nodig) op in film B. In feite dus een grote verhaallijn, waar als middelpunt The Avengers films zijn gekozen.

DC comics is ook al een tijd bezig en probeert ditzelfde met Superman, Batman, Aquaman, WonderWoman en The Flash, met als middelpunt Justice League om al deze karakters bij elkaar te krijgen in een film. Waar de Marvel films een blinde menigte achter zich aan hebben lopen, is het keer op keer gebleken dat je echt wel moet weten wat je doet als je een lange termijn investering met je bezoekers wilt maken. De films zijn niet allemaal even goed gebleken. Wonderwoman is de beste van alle DC filmcomics die nu nog uit zijn gekomen, waar Justice league het wel goed deed, maar de befaamde “hey mijn moeder heet ook Martha” scene in Batman versus Superman spande de kroon als het gaat om dieptepunten en heeft heel wat verpest voor het hele shared universe.

Fans van de comics zijn behoorlijk moeilijk als het gaat om het bekijken van hun favoriete comic, dus ligt er altijd een hoge druk op de producenten van de films. Laten we hopen dat DC nog een inhaal race gaat maken, want de karakters zijn het meer dan waard om in voor de fans goede films te spelen.

mts_blogging