Disney’s invloed op de films in de bioscoop zalen

Bioscopen staan voor een groot Dillema. Willen ze gaan focussen op veel kleine films, waardoor er een ruimere keuze ontstaat in de zalen, zodat er geen zaal dubbel films draait, of gaan ze voor minder films en massaal inleveren aan Disney. Het wordt voor de plaatselijke bioscoop erg moeilijk een film te gaan draaien als Disney straks heel veel in de hand heeft en waarom ga ik je uitleggen in dit artikel.

Dus, zie het zo, een bioscoop wil de nieuwe Avengers hebben. Pathe, een grote speler in de cinema markt in Nederland heeft minder moeite met het draaien van deze film, aangezien veel van de panden al een Imax of een 4DS zaal hebben. Meeste van de grotere films van Disney worden al in Imax gedraaid, dus daar zal Avengers wel eindigen. De eerste weken vraagt Disney ongeveer 55% van alle omzet die een bioscoop binnen haalt van de ticket sales van die film. Zodra de film minder klandizie trekt, dus na een week op 4, zal deze marge overgaan naar ongeveer 35%, maar minder zal het niet worden. Disney heeft dus heel veel winst, ook van de bioscopen die de film draaien, meer dan alleen de verkoop van die film in de zalen, want ook die moet betaald worden.

Wat de bioscopen dus af moeten staan aan de muisfabriek is een hoop. Ten eerste moet de film gekocht worden, ten tweede moet er een percentage afgestaan worden aan Disney voor het vertonen van de film. Wellicht dat er in de toekomst zelfs nog van de consumpties een percentage afgestaan moet worden en dan is het geen wonder dat de kleinere zalen, zoals de bioscopen in de dorpen. In de Cinema Gold bioscoop in het dorp Veldhoven, is bijvoorbeeld geen Disney film te bekennen. Wat je er wel ziet is een aantal Warner Bros titels en diverse kindertitels.

Er is dus steeds meer een verschil tussen de groten en gewone bioscopen. Niet omdat de bioscopen dat willen, maar omdat de grote bedrijven de broek aanhebben.

mts_blogging